Podle Eurostatu v roce 2020 80 % dospělé populace EU uvedlo, že denně používá internet (na Islandu více než 90 % dospělých). Praha (Česká republika) patří k regionům s nejvyšším podílem denních uživatelů internetu v roce 2020.

Informační a komunikační technologie jsou cenným nástrojem pro rozvoj naší společnosti, jejich špatné používání však může vést k diskriminaci a vyloučení:

-Studie "Jak častá je kyberšikana mezi dospělými? Exploring Gender, Ethnic, and Age Differences in the Prevalence of Cyberbullying" ukazuje, že kyberšikanu zažilo 24 % dospělých (26-35 let), 15,1 % (36-45 let), 13 % (46-55 let) a 6,5 % (66+ let). 83 % mladých dospělých se domnívá, že sociální sítě nedělají dost pro prevenci kyberšikany (průzkum DoSomething.org).
-Haukur Gudmundsson, stálý tajemník islandského ministerstva spravedlnosti, uvádí: "Nenávistné projevy lze na Islandu snadno najít na webových stránkách a sociálních sítích." O České republice Poradní výbor pro Rámcovou úmluvu o ochraně národnostních menšin uvádí, že úřady musí zintenzivnit své úsilí v boji proti stereotypům a předsudkům vůči menšinovým skupinám, které jsou nejvíce vystaveny nenávistným projevům".
-Na Islandu bylo 35 % žen vystavených domácímu násilí imigrantkami (Womens's Shelter, 2018)". Ministerstvo vnitra ve Španělsku zaznamenalo v letech 2017 a 2018 shodně 1419 a 1598 trestných činů z nenávisti. Kyberšikana, nenávistné projevy a trestné činy z nenávisti jsou v naší společnosti odpuzující viditelné činy. Dospělé komunity si však nejsou vědomy původu, který k tomu vede: Digitální rány.

Digital Wounds is a phenomenon normalized in our adult communities which threats their safety, mental health and well- being. The lack of adults’ capacities in the proper and ethical use of ICTs, as well as the lack of awareness of the Digital Wounds consequences, are some urgent needs to be tackled.

Digital Wounds are dangers for the cohesion of a democratic society, the protection of human rights and the rule of law.

Jsou hrozbou pro demokratické hodnoty, sociální stabilitu a mír. V tomto smyslu jsou digitální rány extrémní formou netolerance a vyloučení, které mohou vést k fyzickému násilí a trestné činnosti.
"Digitální kompetence jsou jednou z 8 klíčových kompetencí, které jsou pro jednotlivce ve znalostní společnosti zásadní. Je také klíčová pro to, aby všichni rozuměli tomu, jak být v bezpečí online." Evropská komise (EK).